Is er een betere manier dan het jaar te beginnen met een nacht vol vallende sterren ? Tijdens de nacht van 3 op 4 januari kan je vanaf 19 uur terecht aan de Toeristentoren Herentals.

Niet alleen kan je die dinsdagnacht meer vallende sterren zien dan op een normale avond, de Amateur Sterrenkundigen van Herentals (ASH Polaris) staan er ook met hun sterrenkijkers zodat je ook de Maan en Jupiter kan zien.
 
Vallende Sterren.
Als men over “vallende sterren” spreekt, dan zijn dat echt geen sterren die ergens vanuit het heelal op onze Aarde neervallen. Het gaat om stofjes en kleine steentjes die vanuit het zonnestelsel tegen hoge snelheid door onze dampkring razen. Door de wrijving met de lucht raken ze verhit en branden ze op. En dan zien we een kort lichtspoor, een “vallende ster”. De sterrenkundigen spreken eerder over meteoren. En tijdens de nacht van 3 op 4 januari trekt de Aarde door een grote zwerm
van dergelijke keitjes. Je kan die nacht dan ook heel wat meer meteoren zien dan normaal.
 
Hoe waarnemen ?
Om vallende sterren te zien heb je geen speciaal materiaal nodig, dus ook geen sterrenkijkers of verrekijkers. Gewoon kijken naar de sterrenhemel is voldoende. Nu, begin januari zullen de nachten ongetwijfeld koud zijn. Dus als je wil komen kijken, kleed je zeker warm aan. Je kan beneden aan de Toeristentoren zitten (of liggen) of boven op de Toren zelf gaan kijken. Je hebt er trouwens een mooi zicht op een verlicht Herentals. En beneden in de cafetaria kan je uiteraard altijd een warm (of fris) drankje nuttigen.
 
De Maan en Jupiter.
Polaris stelt die avond ook een aantal sterrenkijkers op. Venus is nog even te zien, Jupiter de ganse avond. De Maan, in haar Eerste Kwartier, staat er ook. En dat is eigenlijk minder goed nieuws. De Maan geeft immers veel licht en zal dus storen bij het kijken naar de vallende sterren. Alleen de meer heldere exemplaren zullen dan ook opvallen.
 
En wat bij slecht weer ?
Als het bewolkt is, is er natuurlijk niks te zien. Maar je bent altijd welkom, al was het maar om een blik te werpen van boven op de Toeristentoren op Herentals “by night”.
 
ASH Polaris.
Polaris is een afdeling van de Vereniging Voor Sterrenkunde. Al sinds 1982 doen ze in het Herentalse aan sterrenkunde en ruimtevaart. Elke maand is er een voordracht, en verder zijn er allerlei werkgroepen, waarnemingsactiviteiten, uitstappen, kampen en zo voorts. Meer informatie vind je op http://www.ashpolaris.vvs.be. Info kan je ook krijgen via ashpolaris@hotmail.com